18 maja gościliśmy w naszym Technikum Mistrza kuchni molekularnej p. Jeana Bosa. W ramach projektu: "Szkoła Zawodowa-Kierunek-Praca - wzmocnienie zdolności do zatrudnienia Uczniów i Uczennic Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Nowym Mieście i Radomiu" p. Bos przeprowadził warsztaty z kuchni molekularnej.

W 2006r. Jean Bos został nagrodzony tytułem Najlepszego Kucharza Świata, a w roku 2013 otrzymał wyróżnienie Oficer Orderu Leopolda II, od Jego Królewskiej Mości Króla Belgii Alberta II. Mistrz sztuki kulinarnej zachwycił nas popisami kuchni molekularnej. Podzielił się swoją wiedzą oraz olbrzymim doświadczeniem. Bardzo jasno i prosto tłumaczył skomplikowane procesy gastronomiczne. Mistrzowi towarzyszył p. Arkadiusz Krzesiak z projektu "Jemy Zdrowo", który także chętnie dzielił się z młodzieżą fachową wiedzą. W menu dzisiejszych zajęć znalazły się: kompozycja sushi z marynowanym imbirem, sosem sojowym i chrzanem wasabi, zupa krem z marchewki z mlekiem kokosowym, imbirem i kolendrą podana z sałatką z krewetek i pomidorów, polędwica z dorsza z sosem z ogórków kiszonych i czerwonym kawiorem, pikantne piersi kaczki podane z gruszkami aromatyzowanymi miodem, śliwowicą i kardamonem oraz deser z serka mascarpone z kawą, makaronikami, truskawkami i świeżą miętą. Była to smaczna i cenna lekcja gotowania. Nabytą wiedzę i umiejętności uczniowie wykorzystają w pracy zawodowej.

praktyki

zdz dziennik

patronat

VR