W piątek w naszym Technikum gościł pan Kurt Scheller - szwajcarski szef kuchni, krytyk kulinarny, założyciel Akademii kulinarnej, który swoje doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Anglii, Hiszpanii, Ekwadorze, Bahrajnie, Amsterdamie.

To już nie pierwsze spotkanie z Mistrzem, jednak po raz pierwszy to Mistrz Scheller odwiedził nas! W naszej szkolnej pracowni poprowadził warsztaty kulinarne dla klas gastronomicznych. Warsztaty obejmowały zajęcia z zakresu wyposażenia technicznego, technologii gastronomicznej, zasad żywienia oraz przygotowanie potraw. Tego dnia uczyliśmy się przygotowywać zupę cebulową, risotto z grzybami, szafranem i pomidorami, a na deser było przepyszne ciastko z musem czekoladowym i owocami. Wiedza i doświadczenie, którym podzielił się Mistrz Kuchni, p. Kurt Scheller na pewno będą dobrze wykorzystane. Mamy nadzieję, że w nowym roku szkolnym znowu będziemy mogli uczyć się pod okiem Mistrza.

 

praktyki

zdz dziennik

Oddziały przygotowania wojskowego

  OPW

patronat

VR