W ramach projektu "Eko - specjaliści, fryzjer i kucharz - zawodowi gracze na mazowieckim rynku pracy", realizowanemu dzięki Funduszom Europejskim uczniowie klas technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w zajęciach teoretycznych i praktycznych.

Młodzież uczyła się sporządzania zakąsek zimnych i gorących, sosów zimnych i gorących. Uczniowie przygotowywali zupy, potrawy jarskie i półmięsne, a także sporządzali potrawy z mięsa, drobiu i owoców morza. Wśród zajęć teoretycznych młodzież zapoznała się z charakterystyką diet leczniczych, poznali podstawy żywienia dietetycznego, diety wegetariańskie, oraz zasady diety bezglutenowej. Zajęcia obejmowały także stosowanie składników prozdrowotnych przy układaniu jadłospisów. Zdobyta wiedza będzie wykorzystana na egzaminach zawodowych oraz w pracy zawodowej technika żywienia i usług gastronomicznych.

praktyki

zdz dziennik

Oddziały przygotowania wojskowego

  OPW

patronat

VR