Pod koniec maja uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych udali się na warsztaty: barista z elementami latte art. do Małopolskiej Szkoły Baristów w Krakowie.

Warsztaty zostały zorganizowane w ramach projektu: "Szkoła Zawodowa - Kierunek - Praca - wzmocnienie zdolności do zatrudnienia Uczniów i Uczennic Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Nowym Mieście i Radomiu". Część warsztatową poprzediły zajecia teoretyczne m.in z historii kawy i parametrów espresso. Program warsztatów obejmował m.in.: przygotowanie kaw mrożonych przy użyciu blendera, kruszarki i shakera, spienianie mleka - kawy na bazie mleka spienionego, gorącego z elementami latte art i syropów smakowych. Uczniowie zapoznali się także z domowymi sposobami przygotowania kawy oraz poznali 7 sposobów prawidłowego przygotowania espresso. Nabyta wiedza i umiejętności zostaną wykorzystane przez uczniów w ich pracy zawodowej.

praktyki

zdz dziennik

patronat

VR